Vocal Coach

Podium coaching

Iedere artiest, performer, entertainer, op welk terrein dan ook, zal het beamen: met het podium heb je een haat-liefdeverhouding. Het onweerstaanbare, bijna verslavende karakter, samen met de ontspanning van het applaus, zou je kunnen omschrijven als de leuke kant. Maar de daaraan voorafgaande spanning en nervositeit, die ondanks alle professionele voorbereiding altijd weer de kop opsteken, kunnen vormen aannemen waarbij menigeen zichzelf de vraag stelt: 'Waarom doe ik dit..?' En daaraan gekoppeld: 'Is dit te overwinnen..?' En in het verlengde daarvan: 'Hoe pak ik dat aan..?'

Positieve spanning, 'stimulerende adrenaline', kan buitengewoon goed uitwerken. Het dwingt tot concentratie, alertheid en 'gretigheid' om goed te presteren. Daar is niets mis mee, en brengt ervaring je eenmaal zover dat je die positieve spanning precies op dát level kunt 'uitregelen', dan is uitvoeren in het spotlight, solist zijn, een aangename en veel voldoening gevende bezigheid. Maar helaas: we beschikken niet over een afstemknop waarmee we ons lijf even kunnen vertellen: 'zóveel adrenaline, en niet meer.' Níet nerveus zijn, alleen maar positief gespannen, is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Prettige gedachte: in véruit de meeste gevallen is die vervelende, negatieve kant van spanning wel degelijk te overwinnen. Dat is een proces! Het komt zeker niet uit de lucht vallen. Bewuste, zelf-regelende ontspanning vergt inspanning. Lijkt het je voor jezelf wenselijk dan wel noodzakelijk om dat proces mee te maken en dóór te maken: van harte welkom.

Krijgen lichaam en geest gaandeweg eenmaal greep op deze problematiek, dan komt een heel ander, eigenlijk veel belangrijker aspect aan podium-coaching in beeld: de overdracht. Is 'contact met publiek' een voelbaar en maakbaar iets..? Heeft dat louter betrekking op 'personality', uitstraling - wat dat ook moge zijn ... - en wát je doet en hóe je dat doet, of spelen meer visueel-prachtische dingen ook een rol..? Wat is 'passende' kledij...? Wordt er professioneel belicht? Welke consequenties heeft dat voor de visagie? Vragen te óver. Vragen waarvoor niet meteen een eenduidig antwoord klaar ligt, maar waarbij collegiaal van gedachten wisselend een deskundig advies heel welkom zou kunnen zijn.

Aanbevolen! Neem contact op voor een afspraak. Graag tot je dienst.

 
All rights reserved -- Cora Peeters